Kinderen hebben recht op onderwijs

 

Je hebt recht op onderwijs – dat is artikel 28 in het Kinderrechtenverdrag 

Dat betekent dat je op school moet leren lezen, schrijven, rekenen, en nog veel meer. Dit heb je nodig om later een goede en leuke baan te vinden. Misschien heb je niet altijd even veel zin om naar school te gaan, toch mag je blij zijn dat je naar school kan. Want miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Ze moeten bijvoorbeeld werken. Meer dan de helft daarvan zijn meisjes. Onderwijs biedt kinderen de kans om te ontsnappen aan armoede omdat ze meer kans hebben op een goede baan.

Dit recht laat zien dat de dingen waar je recht op hebt, ook plichten met zich meebrengen. Je hebt recht op onderwijs, maar je hebt ook de plicht om naar school te gaan. School moet wel leuk gemaakt worden voor kinderen. Leraren en lesmateriaal moeten goed zijn.

Onderwijsdoelstellingen – artikel 29 in het Kinderrechtenverdrag

Onderwijsdoelen zorgen ervoor dat je dingen leert die je nodig hebt om als mens prettig te kunnen leven. Iedereen is vrij om een school op te richten. De regering controleert de kwaliteit van scholen. Volgens het Kinderrechtenverdrag zijn ook lessen over kinderrechten verplicht, maar jammer genoeg vindt de regering dat niet en dus wordt er (nog) niet op alle scholen verteld welke rechten kinderen hebben.

Wist je dat?

In veel landen in Azië, Afrika en Zuid Amerika niet alle kinderen naar school gaan? Meer dan de helft van de niet-schoolgaande kinderen zijn meisjes. Ouders geven hun zoons meestal voorrang. Meisjes trouwen vaak jong en zijn thuis nodig voor huishoudelijk werk en zorgen voor jongere broertjes en zusjes.

 

Handige websites

Amnesty International: Amnesty geeft les op scholen over mensen- en kinderrechten.

Kennisnet: Site met veel informatie voor scholieren, leraren en ouders.

Scholieren: Op deze site vind je boekverslagen, werkstukvoorbeelden, een forum en je kunt huiswerkvragen stellen.

Schooltv: Schooltv maakt tv-programma’s waar je op school iets aan hebt.