Kinderen hebben recht op een gezond leven

 

Dat betekent dat je:

Recht hebt op gezondheidszorg – Artikel 24 uit het Kinderrechtenverdrag

Als je ziek bent of iets ergs hebt meegemaakt waardoor je in de war bent, dan moet je hulp krijgen van een dokter of andere hulpverlener. Je ouders of verzorgers moeten ervoor zorgen dat je die hulp krijgt. De regering moet ervoor zorgen dat er genoeg goede dokters en ziekenhuizen zijn.

In Nederland worden kinderen bijvoorbeeld ingeënt tegen kinderziektes. Helaas is dat niet zo vanzelfsprekend voor alle kinderen in de wereld. Sommige kinderen in arme landen gaan dood aan een bepaalde ziekte omdat ze niet ingeënt zijn of omdat hun ouders geen dokter konden betalen. Daarom moeten kinderen altijd medische zorg krijgen, ook als ze dat niet kunnen betalen. Rijkere landen zoals Nederland moeten volgens het Kinderrechtenverdrag helpen om kinderen overal ter wereld niet onnodig te laten sterven of ziek te laten worden.

Beschermd moet worden tegen drugs – Artikel 33 uit het Kinderrechtenverdrag

Misschien ken je wel wat namen van drugs, bijvoorbeeld heroïne of hasj. Maar wist je dat alcohol ook een drugs is? En wat dacht je van sigaretten? Drugs zijn ongezond en als je ze gebruikt kun je heel moeilijk stoppen. Volgens het Kinderrechtenverdrag moet je beschermd worden tegen drugs en moet je op school leren over de gevaren van drugs.

 

Handige website

Kindertelefoon: Als er iets is wat je dwars zit en je wilt er met iemand over praten die het niet doorvertelt, bel dan met de Kindertelefoon. Zij kunnen je helpen. Telefoonnummer: 0800 0432 (gratis en anoniem)